Romsdalsmuseet
71 20 24 60
Per Amdams veg 4
6413 Molde
Bygde- og bysamlingen, det nye museumsbygget Krona med bunadsverksted, utstillinger, kafé, museumsbutikk og bibliotek, åpent hele året. Aktiviteter for barn.
Ergan Kystfort er et krigshistorisk museum fra andre verdenskrig. Kystkultursenteret viser livet langs kysten fra steinalder frem til utbyggingen av Ormen Lange.
Bjørnstjerne Bjørnsons barndomshjem og prestegard siden 1500-tallet. Rik på kulturhistorie. Konferanse- og festlokaler i vakre omgivelser. Gode turmuligheter rundt prestegarden.
Åpen besøksgard med mange dyr og tilrettelagt for barnehage, skole og besøkende barn. Drives på frivillig basis av Holmarkas venner.
Lokalisert på Hjertøya rett utenfor Molde. Bygd som lite fiskevær og viser lokal kystkultur, arbeidsliv og levevilkår fra omkring 1850. Fint rekreasjonsområde med badeplass. Faste båtavganger om sommeren.
Fred Kavli Kunnskapssenter er et konferansested med utstillinger, aktivitetslaboratorie, konferansefasiliteter i toppklasse og overnatting i historiske omgivelser.
Oddfred Tokles konfeksjonsfabrikk viser et autentisk bolig- og fabrikkmiljø fra 1960-årene.
Her kan du besøke en av Romsdals tradisjonelle kystgårder med mange dyr. Enkel servering tilbys av lokalt vertskap. Fri inngang.
Husmannsplass på Husøya (Ona) fra 1793. Besøk Steffågarden og opplev kystkulturhistorie fra Romsdals ytterste øy.
Veøya var et viktig politisk, kirkelig og økonomisk sentrum i middelalderen. Middelalderkirka og prestegarden står igjen i dag. Øya er i dag landskapsvernområde og det har blitt gjort rike arkeologiske funn.
Maleremma var et bygselbruk på Male/Askevågen ytterst mot Hustadvika. Drevet fra midt på 1800- til midt på 1900-tallet.
Denne unike eiendommen med herskapshuset fra 1918 ble fredet av Riksantikvaren 12. februar 2003.
Vi søker etter en eller flere personer som kan spørres om guideoppdrag.
Arbeidstid for tilkallingsguide: på forespørsel, vår-sommer-høst.
Arbeidstid for guide: arbeidsliste i sesongen: 23.juni - 10.aug 2025
Opplæring: blir gitt.
Hva går jobben ut på: Det er grupper med først og fremst cruiseturister som skal ha en omvisning i Kaka og husa på Fiskerimuseet,stort sett 45-60 min. Båt- og kystkultur er fokus for denne avdelingen.
Språk: norsk og engelsk.
Bosted: Det er en fordel å være bosatt i nærområdet. Du får skyss med båt til og fra Fiskerimuseet.
Hvem ser vi etter:
Tilkallingsguider: pensjonister eller voksne som har mulighet for å guide på forespørsel på dagtid i ny og ne.
Sesongguide: Deg som har lyst å ha en sommerjobb relatert til Fiskerimuseet og har interesse for båt og kystkultur.
Er dette noe for deg?
Søknadsskjema: bruk skjemaet nederst på denne siden (skroll ned).
Vil du vite mer?
Ta gjerne kontakt med Birgitte Nielsen, formidlingsleder ved Romsdalsmuseet mob. 92281249 / birgitte@romsdalsmuseet.no
Vi søker etter en eller flere personer som kan spørres om guideoppdrag.
Arbeidstid: på forespørsel, vår-sommer-høst.
Opplæring: blir gitt. Manus er laget.
Hva går jobben ut på: Det er busslaster med pensjonister og cruiseturister som skal ha en kort orientering og deretter få oppleve prestegarden en times tid. Bjørnstjerne Bjørnson og prestegardshistorie er fokustema for denne avdelingen.
Språk: norsk og engelsk. Tysk er bra, men ingen krav.
Bosted: Det er en fordel å være bosatt i nærområdet.
Hvem ser vi etter: pensjonister eller voksne som har mulighet for å guide på forespørsel på dagtid i ny og ne.
Er dette noe for deg?
Søknadsskjema: bruk skjemaet nederst på denne siden (skroll ned).
Vil du vite mer?
Ta gjerne kontakt med Birgitte Nielsen, formidlingsleder ved Romsdalsmuseet mob. 92281249 / birgitte@romsdalsmuseet.no
Maleremvegen
6433 Hustad
Tlf.: 91 51 05 26
post@romsdalsmuseet.no
Omvisning på forespørsel fra grupper.
Maleremma var et bygselbruk på Male/Askevågen ytterst mot Hustadvika. Drevet fra midt på 1800- til midt på 1900-tallet. Da var plassen blitt et sjøleiende bruk med ca. 30 mål dyrkamark. I 2022 kjøpte Romsdalsmuseet hele garden med bygninger, innmark, utmark, skogteig og holmer, samt naust. Maleremma er et unikt, godt bevart eksempel på en kystgard i vårt område.
Maleremma kystgard har et areal på vel 65 dekar med fire bygninger og et brønnhus. De fire hovedbygningene består av våningshus, løe, stabbur og sauefjøs. Både bygningene og plassen som sådan fremstår i dag som godt bevart og svært autentisk som en 1800-talls kystgard. I nyere tid har plassen vært et yndet samlingspunkt for befolkningen i nærområdet og bl a har Olsok-stevnet der vært en begivenhet. I tillegg hører et naust som står nede i Askevågen til garden, som også innbefatter er skogteig og holmer for beite- og eggsanking.
Romsdalsmuseet har i mange år samarbeidet med Hustadvika kommune om forvaltningen av Maleremma kystgard både når det gjelder formidling og bygningsvern. I forhold til det siste har Romsdalsmuseet gjennomført til dels omfattende prosjekt både på stabburet, sauefjøsen og løa.
Da Knut og Ildri bygslet plassen, satte de opp to hus. Det første huset på Maleremma hadde hus og fjøs under samme tak. Huset var da allerede gammelt. De kjøpte det fra slektninger på Gullhaugen i nærheten. Det andre huset var naustet.
Hvor lenge det første hus/fjøs stod, er usikkert. Besteforeldra til Hans Knutsen Male bygde sannsynligvis ganske fort både ny stue og nytt fjøs/løe. Hans er entydig i hva som bestemte ny plassering av stua. «Og for at han skulle sjå sjøen måtte han gå dit stua nå står.» Derfor bygde han ny stue der han kunne sjå sjøen. Bygningstømmeret kjøpte eller bytta han mot fisk på Nordmøre.
står nærmest bolighuset på Maleremma. Dette var naturlig fordi dette huset var det viktigste matlageret. Etter forandringene og ombyggingen av kjøkkenet med bislag på baksida av huset, var vegen til stabburet kort. Det har vært to stabbur på «Remmen» gjennom tidene. Det første stabburet låg tett ved den første stua, sørøst for løa. Det ble flyttet til Moholmen i 1896 eller 1897 for å brukes som overnattingssted da karene fra Remmen begynte å skjære og brenne tare der ute. I tillegg til å være overnattingsted for folka på bruket, kan det nevnes at det fungerte som seglingsmerke! Det overlevde storfloa i 1898 men da det omsider ramlet ned, ble det erstattet av et skikkelig sjømerke. Det «nye» stabburet, som står der i dag, ble flyttet fra nabolaget, nærmere bestemt fra Fredrekgarden på Male, der Hans Knutsen si mor kom fra.
er bygd i to etapper med kort tids mellomrom. Den eldste delen mot sør, er et stavbygg som ble bygd før gamlestua med bolig og fjøs under samme tak, ble revet. Da nystua stod klar til innflytting, ble gamlestua revet. Tømmeret fra gamlestua ble typisk nok brukt for 3. gang, men nå til kufjøs, stall og sauefjøs,i form av ei tømra kasse i løa. Stavløa ble samtidig forlenget mot nord over den tømra fjøsdelen.
Grishuset på «Remmen» er et steinhus delvis bygd i en haug på tunet. Bare den øverste del av nordveggen er synlig. Denne delen av veggen er for øvrig tekt med sagd spon. Grishuset ble ifølge Hans bygd i ca. 1900. Det var delt i to like store rom, med respektive dører med inngang fra tunet. Det sørlige rommet var garde for lam, i den nordligste delen av det grisebinger
Eldhuset ble bygd av faren til Hans i forbindelse med moderniseringen av ildstedene i våningshuset. Før eldhuset ble bygd ble varming av vatn, koking av fiskeavfall til kyrne, tørking av korn og vasking av klær gjort på kjøkkenet i våningshuset. Disse funksjonene ble flytta til ldshuset. Huset ble bygd rundt 1905, av stein med never- og torvtak.
Dagens do er en kopi av den originale, og står på samme plass som den gamle, ved et berg 4–5 m fra «nova» til grishuset. Gamledassen ble flyttet og tatt i bruk lenger nord på Male tidlig i 1970-årene.
Maleremma kan du også se på Digitalt Museum, som 3D-utstilling:
https://digitaltmuseum.no/virtual-experiences/779fade9-0909-43a0-aec6-5151a7b71850
Per Amdams veg 4, N-6413 Molde
+47 71 20 24 60 | post@romsdalsmuseet.no
71 20 24 60
Per Amdams veg 4
6413 Molde
91 51 05 26
Vikavegen
6430 Bud
71 20 24 60
Prestegardsvegen 348
6460 Eidsvåg
71 20 24 60
6470 Eresfjord
71 20 24 60
Løvikvegen 235
6480 Aukra
71 22 57 80
Toklevegen 176
6320 Isfjorden
71 20 24 60
71 20 24 60
71 20 24 60
91 51 05 26
Maleremvegen
6433 Hustad
71 20 24 60
Parkvegen 42
6412 Molde