Romsdalsmuseet i Molde

Bygde- og bysamlingen og Krona med faste og skiftende utstillinger

Besøk oss

Per Amdams veg 4
6413 Molde

Kontakt

Tlf.: 71 20 24 60
post@romsdalsmuseet.no

Åpningstider

Aktuell åpningstid på Krona:
tirsdag-fredag kl 11-16
lørdag-søndag kl 12-16

Romjul: 27., 28. og 29.12. kl 12-16

Kjøp billett

Åpningstider 2025

Krona med utstillinger og kafe:

02.01. - 22.06.: tirsdag - fredag kl 11-16, lørdag - søndag kl 12-16
23.06. - 31.08.: mandag - søndag kl 11-16
01.09. - 30.12.: tirsdag - fredag kl 11-16, lørdag - søndag kl 12-16

Stengt: Skjærtorsdag, Langfredag, 17. mai, Kr. Himmelfartsdag, julaften, 1. og 2. juledag, nyttårsaften, 1.nyttårsdag

By- og bygdemuseet:

23.06.-10.08.: "Sommer på Romsdalsmuseet" mandag - søndag kl 11-15

På dager med cruisebåtbesøk, kan du kjøpe billett og få komme inn i mange av de gamle husa, få orientering og oppleve tradisjonelle aktiviteter. Se informasjon her: Cruise

Billettsalg i Lassebua ved inngangen til Bygdemuseet, eller på Krona i åpningstida. 

NB! I uke 29 er det Moldejazz og da blir levende museum flytta til Bygata. Mer informasjon kommer når programmet er klart.

Priser 2025

Voksen:  kr 170,-
Pensjonist/student:  kr 140,-
Barn 0-11 år:  gratis*
Ungdom 12-18 år:  kr 70,-

* Barn 0-11 år må være i følge med voksen i utstillingene.

Grunnskoleelever i Romsdal: gratis. Se egen info om skole og barnehagetilbud med online booking.
Videregående skole, skoler utenfor Romsdal, Flyktningtjenesten: kr 70,-

Museumsparken er åpen hele døgnet, med unntak av dager med "Levende museum" og cruisebåtbesøk, der du må løse billett for å komme inn. I uka med Moldejazz må det løses billett til konsertene, se Moldejazz.

Omvisninger og besøk på museet utenom vanlig åpningstid: minimum 10 personer. Basisprisen er kr 1200 + kr 170 per person. Send forespørsel til post@romsdalsmuseet.no eller ring telefon 71 20 24 60.

Billetter

Du kan kjøpe billett i resepsjonen på Krona eller forhåndskjøpe i billettsystemet vårt fra og med 2. januar 2025.

Ønsker du å kjøpe billetter som gavekort, kan du gjerne sende forespørsel til post@romsdalsmuseet.no, så hjelper vi deg.

Publikumsundersøkelse - Vil du hjelpe?

Vi på Romsdalsmuseet ønsker å lære mer om publikumet vårt for å kunne tilrettelegge tilbudene våre enda bedre for deg og andre. 

- Vil du hjelpe oss med dette?

Vi setter veldig stor pris på om du tar deg tid til å svare!

Publikumsundersøkelse

Det tar omtrent 5 minutter å svare på spørsmålene. Du kan enten skanne QR-koden med mobiltelefonen din, eller klikke på denne lenka: Norsk publikumsundersøkelse

Undersøkelsen er anonym og blir utført av Norsk publikumsutvikling i samarbeid med Norstat.

 

Last ned appen "Voice of Norway" og få din egen reiseguide - døgnet rundt. Du kan også delta i BOKSTAVREBUS med mobilen! Finn 7 bokstaver på uteområdet og send inn løsningsordet. Fine premier!

Vi anbefaler selvsagt også å bli med på en personlig omvisning med en av våre guider, men hvis du er her utenom åpningstida vår, er dette et fint alternativ. Ta en tur i Bygata og på Bygdemuseet, start appen og få informasjon om mange av husa våre. GOD TUR!

Les mer om den digitale guiden på Facebook https://www.facebook.com/voiceofnorway/ og hjemmeside https://voiceofnorway.no/.

Appen kan enkelt lastes ned via App Store eller Google Play, eller du kan skanne QR-koden: Voice of Norway QR-kode

Bunad Verksted

Bunad Verksted holder til på Krona i Molde. Vi lager kvinne- og mannsbunad med tilbehør. I tillegg lager vi rutastakker for voksne og barn, og vi leier ut brudeutstyr. 

NB! Vi har ofte mange avtaler og oppdrag, så ta kontakt for å avtale tid for prøving eller konsultasjon. 

Vi har egen nettside der du finner mye nyttig informasjon: bunadverksted.no

Krona

Krona er Romsdalsmuseets nye museumsbygg – med særpreget trearkitektur ute som inne. Foruten gjenstandsmagasin for de romsdalske samlinger, arkiv for historiske fotografier og Romsdalsarkivet, huser bygget en rekke nye areal til beste for publikum. «Romsdalshistorier» er den nye faste utstillingen som forteller om romsdalingen og livsvilkårene i regionen vår gjennom ulike tider. Alle virkemidler tas i bruk for å formidle vår felles bakgrunn på nye måter. Rommet for skiftende utstillinger vil årlig ha 5-6 utstillinger, våre egne så vel som vandreutstillinger fra Nasjonalmuseet og andre. Bygget rommer i tillegg et eget nytt "Schwittersrom", der interiøret fra Merzhytta på Hjertøya vises i en egen installasjon, i tillegg til malerier, en skulptur og omfattende dokumentasjonsmateriale.

I Kafé Mali vil du kunne få enkle lunsjretter, kaker og kaffe – og kafeen er også møtested for små arrangementer.

Museumsbutikken er et tilbud med særegne gaveartikler, delvis av lokale kunsthåndverkere og designere.

Auditoriet har plass til 87 personer. I tillegg til museets arrangementer,  kan det også leies ut til andre.  Det egner seg godt til møter og seminarer - og er godt teknisk utstyrt.

I biblioteket finner du en rikholdige samling av lokallitteratur. Romsdalsarkivet er nå digitalt tilgjengelig, og ved flere studieplasser kan en søke i museets kunnskapsbaser. Ta  gjerne kontakt for å få hjelp til å finne ønsket materiale.

Vi ønsker dere alle velkommen til nye opplevelser og tilbud på Krona, hele året!

Bygdesamlingen

Bygde- og bysamlingen i Molde ble åpnet for publikum i 1928.

Romsdalsmuseet ble etablert i 1912 og ervervet seg eget museumsområde der de første husene i bygdesamlingen kom på plass.

Samlingen ligger i et parkområde sentralt i Molde, kun noen minutters gange fra sentrum.  Det består av ca. 40 hus som viser romsdalsk byggeskikk og levesett fra  1600 - tallet og  fram til 1900 - tallet. Ulike hustyper kan besøkes, som for eksempel årestuer, røykovnstuer, stabbur og fjøs.

Flere seterhus er samlet i et eget setermiljø, like ovenfor den idylliske andedammen. I sommersesongen er det geiter på området.  Et sceneområde brukes blant annet årlig i juli under Molde Internasjonale Jazzfestival.

SOMMERSESONG:

Vi tilbyr daglig omvisning i sommersesongen.  "Levende museum" arrangeres daglig.  Mange av husene er da åpne, de fleste med guider. Ulike aktiviteter og håndverk blir vist fram, blant annet flatbrødbaking - med smaksprøver!  Frivillige deltar  for å vise ulike håndverk, dette vil variere noe fra dag til dag. 

Salg av svele og kaffe, is og brus i Lassebua og i Erikgarden. 

Skattejakt for barn! Finn ulike ting/steder på området, og få premie når en har funnet alle!

 

Selskapslokalene Reknesstabburet, Kyllingstua og Gildehallen leies ut til forskjellige tilstelninger, og kapellet brukes  til vielser og gudstjenester i sommerhalvåret. Se under fanen utleie.

Bygata

Bygata er et Molde før krigen i miniformat - en gate å minnes hvordan Molde kunne ha sett ut.

10. juni 1992 kunne Romsdalsmuseet åpne Bygata for publikum. Bygata består i dag av seks hus, og prøver å gjenskape «Gamle Molde» slik det kunne se ut i byens gater før bybrannen i 1916 og bombingen i 1940.

Øvre veg 10, Julsundvegen 16, Fannestrandsvegen 10 og Julsundvegen 35 er alle hus som lå i Molde sentrum. Haukebøhuset og Soar Bedehus er mer landsens hus som likevel glir fint inn i miljøet.

Gamle Malis Café blir av og til brukt i forbindelse med arrangementer. Huset ble fram til 2015 brukt som kafe med servering av enkle retter i sommermånedene. Kafevirksomheten er nå flyttet til den nye kafeen i Krona.

Kafé Mali

I Kafé Mali tilbyr vi deilig gjærbakst, kaker, desserter og enkle lunsjretter - mye av det laget av museets egen kokk og gode hjelpere. Kafeen er også møtested for små arrangementer og grupper som møtes jevnlig, som for eksempel strikkekafé hver onsdag. Om dere er en vennegjeng, lag eller forening som vil møtes i kafeen, er det bare å ta kontakt.

Vi tilbyr også mat til møter og konferanser på Krona eller andre lokaler her på museet. 

Gratis parkering for besøkende til kafeen og museet.

Har du spørsmål eller ønsker å få tilsendt meny, er det bare å sende oss en epost på post@romsdalsmuseet.no, eller ringe 97052670 (resepsjonen). Kom gjerne innom for en prat!

Biblioteket

Romsdalsmuseet har eit fagbibliotek med vekt på lokalhistorie og kulturhistorie.

Biblioteket har ikkje bøker til utlån, men er ope for publikum i museet si ordinære opningstid på kvardagar. 
På biblioteket finn ein fleire arbeidsbord og lesekrok, og datamaskin for søk i museet si boksamling. 

Boksamlinga er registrert i bibliotekbasen Micromarc. Du kan søke i boksamlinga her: https://romsdalsmuseet.mikromarc.no/Mikromarc3/search.aspx?ST=Normal&Unit=6473&db=romsdalsmuseet

Kontakt:
Arkiv- og fotoansvarlig Kenneth Staurset Fåne
Per Amdams veg 4, 6413 Molde
Telefon: 991 00 837

Museumsbutikken

I Romsdalsmuseets museumsbutikk selger vi suvenirer, gaveartikler og leker for både voksne og barn. Vi har et stort utvalg av håndverk som keramikk, vevde tekstiler og smykker fra anerkjente kunstnere i vårt nærmiljø, i tillegg til egenproduserte varer som skoposer og underskjørt til bunad, strikkepakker og strikkede pannebånd og pulsvarmere.

Vårt samarbeid med designer Trude Nistad har resultert i flotte produkter der motiver med Romsdalsmuseets identitet, Krona og bygata og motiv fra kunstneren Schwitters pryder T-skjorter, vesker, luer og pannebånd.

Vi har mange bøker til salgs, deriblant museets årbøker, bøker med temaer som lokalhistorie, mattradisjoner, kunst, samt aktivitetsbøker og eventyr for barn.

Velkommen innom!

 

Utstillinger

«Romsdalshistorier»– fast kulturhistorisk utstilling

Du inviteres her til ei historisk reise fra øst til ves, fra fjell og fjord til kyst,  i denne regionen hvor vi hjelp av gjenstander, fotografier, film, lyd og lys og et mangfold av andre virkemidler forteller noen utvalgte historier om hva vi har levd av.

Utstillingen er tilrettelagt for barn.

Skiftende utstillinger

I løpet av året vil det her være 4-6 utstillinger. Tema vil variere fra kulturhistorie til  kunst, foto og design. Utstillingene er delvis egenproduserte eller vandreutstillinger fra Nasjonalmuseet eller andre samarbeidspartnere.

Kurt Schwittersrommet

Den tysk kunstneren Kurt Schwitters (1887-1948) flyttet fra Nazi-Tyskland og levde i eksil Norge på 1930-tallet, hvor han størstedelen av sommeren hadde base i Molde/på Hjertøya og Geiranger. I denne utstillingen fortelles historien om Schwitters' lokale tilknytning. I tillegg anbefaler vi et besøk på Hjertøya – hans «paradis», hvor det er en egen utstilling og en replika av «Grosse Merzsäule.«  Besøk også Henie-Onstad Kunstsenter i Oslo (http://hok.no/), hvor det de siste årene er bygd opp en betydelig samling av hans kunst for norgesperioden.

Forespørsel for grupper

Tid og sted
Bestiller
Fakturainformasjon

Takk! Din forespørsel er mottatt.

Du vil få tilbakemelding fra oss snart.