Veøya

Kontakt oss

Telefon : 71 20 24 60
post@romsdalsmuseet.no

Bestilling

Fast båtrute med omvisning i sommer, se informasjon nedenfor. Andre grupper på forespørsel.

Veøya - den hellige øya!

Veøya hadde tidlig  bosetting, og ble i middelalderen et viktig maktsentrum i Romsdal. Her var både tingsted og kjøpstad.

Øya ligger idyllisk til i Romsdalsfjorden, og våre guider tar dere med på en vandring på Nordøya. De vil fortelle om arkeologiske funn og historiske hendelser i området. Besøk inn i den unike steinkirka fra 1100-tallet og prestegarden er også en del av opplegget.

Turen til Veøya er en opplevelse av de sjeldne!  

Faste turer sommeren 2025 

Søndag 29. juni: Gudstjeneste i kirka på Veøya

Hver søndag i juli: Program i kirka og historisk vandring med guide fra Romsdalsmuseet

Informasjon om program og priser blir lagt ut her så snart det er klart.

Forespørsel om omvisninger utenom faste turer

Veøya har egen kai, og man kan besøke øya uten avtale. Viktig! Hold anløpsstedet for våre faste båtturer fritt. Dette vil være skiltet. Takk!

Et av nøkkelstedene i Kystpilgrimsleia. For mer info - besøk pilgrimsleden og Kystpilgrimsleia. Du kan også laste ned brosjyre her

Resepsjonen på Romsdalsmuseet har også brosjyre tilgjengelig, samt pilegrimspass for salg. 

Veøya - digitale tilbud:

  • Hvordan så det  ut på Veøya ca. år 950? Klikk på lenka for å se: Ein bit av historia 
  • I vår faste utstilling på Krona i Molde har vi et rom med 3D - interaktiv opplevelse! Der kan en få en opplevelse av å rusle rundt på Veøya ca. 1000 år tilbake i tid.
  • En bit av historia kombinerer kulturhistorisk forskning med digitale verktøy. 

Gratisappen VOICE OF NORWAY  gir deg guiding på mange ulike steder i Norge.

  • Den har mange ulike tilbud og aktiviteter, også på Romsdalsmuseet og ute på Veøya. Du finner den i Google Play og i  App Store.

Prøv  også dataspillet Brageskålen, et spill som foregår på Veøya i år 950:

 https://tidvis.no/bitavhistoria/brageskalen.html    Gratis nedlasting!

 

En kjøpstad fra middelalderen

På denne idylliske øya i Romsdalsfjorden ligger en middelalderkirke, kirkegard, prestegard med våningshus og tre andre gjenstående bygninger. Veøya betyr "den hellige øya". Under dagens kulturlandskap skjuler det seg en kjøpstad fra middelalderen, trolig med opptil 400 innbyggere.  I år 1162  sto det et stort sjøslag  mellom kong Håkon Herdebrei  og Erling Skakke ved øya Sekken i Romsdalsfjorden. I Snorres kongesagaer står det at Håkon håpet på hjelp fra ”bymennene” på Veøya. Håkon Herdebrei falt i dette slaget.

Øya hadde sin blomstringstid som politisk, kirkelig og økonomisk sentrum i perioden 1050-1350.  

Svartedauden midt på 1300-tallet fikk dramatiske konsekvenser for hele Norge, og bidro til å redusere  betydningen av kaupangen på Veøya. Fra 1500-tallet og framover ble fiske og trelasthandel viktige næringer for romsdalingene, og mye av handelen ble flyttet utover til kysten.

Et viktig sentrum i Romsdal

Selv om byen forsvant, ble Veøya fortsatt et viktig sentrum i Romsdal. Veøy prestegjeld var lenge et av de største og rikeste i Norge.

Det var fast fylkesting på øya fram til 1632.

Fra ca. 1600 var det imidlertid bare prestefamilien og dens tjenere som bodde fast på øya, helt fram til 1890-åra. Den prestegarden som står i dag ble bygd i 1752-53.

Nordre del av Veøya, Nordøya, ble i 1970 fredet som vernet natur- og kulturlandskap. l vernebestemmelsene slås det fast at formålet med fredningen er å bevare et historisk kulturlandskap med et egenartet naturmiljø omkring Veøy gamle fylkeskirke. 

I 1905 ble prestegarden og deler av øya kjøpt av den fargerike og eksentriske William Coucheron-Aamot, som satte sitt preg på så vel bygninger som øyas mangfoldige historie.

I 1990 mottok Romsdalsmuseet eiendommen som testamentarisk gave, mens Molde kommune eier kirka.