Romsdalsmuseet
71 20 24 60
Per Amdams veg 4
6413 Molde
Romsdalsarkivet
Romsdalsmuseet har tradisjoner tilbake til 1968 ved mottak, arkivering og registrering av privatarkiver fra Romsdal. Det er da snakk om arkiv etter privatpersoner, lag og foreninger, bedrifter og organisasjoner, aviser og annet. Romsdalsarkivet (som det blir kalt) ble opprettet i 1968 og videreutviklet av Bjørn Austigard fra 1975 og framover. I dag har Romsdalsmuseet en konservatorstilling med ansvarsområde for privatarkivsamlingen.
Arkivregistreringen og publiseringen går i dag gjennom systemet ASTA levert av ASTA-stiftelsen gjennom Kultur-IT. I Romsdalsmuseets ASTA-base er det nå registrert 788 ulike arkiver. På hylle utgjør dette 325,5 hyllemeter med arkivmateriale. I tillegg kommer kart/tegninger som ligger i egne skap. Av arkiver som venter på å bli registrert, såkalte uregistrerte arkiv, har Romsdalsmuseet 389,5 hyllemeter med arkivmateriale. Når de uregistrerte arkivene blir ordnet og registrert vil antall hyllemeter minske pga. rydding, kassasjon, komprimering til plassbesparende bokser osv.
Med over 700 hyllemeter arkiv, primært privatarkiv, er utfordringen med digitalisering og tilgjengeliggjøring en nesten uoverkommelig oppgave, selv med dagens teknologi. Vi arbeider for å gjøre katalogene over hva vi har tilgjengelig og søkbare i landets hovedportal for publisering av arkivsaker - Arkivportalen.
Romsdalsarkivet har dokumentasjon fra 1600-tallet og fram til i dag. De største arkivene er Bolsønes Verft, Linjebygg og de store avissamlingene. Hele Romsdalsarkivet er tilgjengelig for innsyn på lesesal. Romsdalsarkivet vokser gjennom donasjoner fra publikum. Vi tar imot arkivmateriale dersom det har en tilknytning til Romsdal. Det kan være alt fra et lite fotografi til større foreningsarkiver.
I dag er det konservator Kenneth Staurset Fåne som har arkivansvaret på Romsdalsmuseet. Bevaringsforholdene på Romsdalsmuseet tilfredsstiller i dag Riksarkivarens krav for bevaring av arkivmateriale og det brukes syrefritt arkivrekvisita ved arkivering og lagring. Museet har god gjensidig dialog med Interkommunalt arkiv for Møre og Romsdal. I tillegg har Romsdalsmuseet hjulpet Nordmøre museum i gang med ASTA-registrering.
Norges dokumentarkiv – Stavik-brevene på Unesco’s liste
Romsdalsarkivet rommer også spesielt verdifulle arkiv. Et av disse er "Stavik-breva - en transatlantisk brevveksling 1880-1950", som i desember 2018 ble en del av Norges Dokumentarv, og som er knyttet til UNESCO's Memory of the World-register.
I 1876 utvandret Lars Stavig (1844‐1933) fra Fræna i Romsdal til Amerika. Gjennom nesten 70 år brevvekslet han med broren Knut Stavig (1851‐1950) som fortsatt bodde hjemme i Stavika på Romsdalskysten. Mens utvandreren Lars slo seg opp som farmer og handelsmann i Amerika, drev Knut som småbruker, fisker og skomaker hele livet i Romsdal. De to brødrene møtte hverandre aldri igjen, men skrev brev til hverandre gjennom hele livet. Dette er en unik brevsamling på om lag 200 brev mellom to brødre og familiene deres – både fra Norge til Amerika og fra Amerika til Norge. Det finnes som kjent en rekke «amerikabrev» hos norske museum og arkiv, men det spesielle med denne samlinga, er at en har bevart begge sider av korrespondansen.
Vil du lese mer om Norges Dokumentarv, se her.
Har du spørsmål, kontakt oss direkte:
Romsdalsmuseet v/konservator Kenneth Staurset Fåne
Per Amdams veg 4 , 6413 MOLDE
Telefon: 991 00 837
kenneth@romsdalsmuseet.no