Romsdalsmuseet
71 20 24 60
Per Amdams veg 4
6413 Molde
Periode: 11 Jan 2022 - 31 Dec 2028
Målgruppe:
Videregående
Formidler: Museumspedagog
For å avtale dato og tidspunkt for besøk, samt innhold, send epost til birgitte@romsdalsmuseet.no
Nesset prestegard
-med tema Bjørnstjerne Bjørnson og prestegardshistorie. Flott natursti nedenfor prestegarden med grillmuligheter.
Bud kystmuseum
-med både krigshistorie og kysthistorie. Her kan dere få omvisning i bunkersene og foredrag om 2.verdenskrig i Romsdal. Dere kan også velge å høre om fiske og kystkultur og se vår nye utstilling av ulike motorer og båter.
Maleremma kystgard
Maleremma var et bygselbruk på Male/Askevågen ytterst mot Hustadvika, drevet fra midt på 1800- til midt på 1900-tallet.
Spesielt her er at de drev med tarebrenning. Sanking av tang og tare var en viktig bi-inntekt på Hustadvika. Først leverte de til glassindustrien, senere til jodfabrikkene.
Vi arbeider for å kunne ta imot skoleklasser og andre grupper her. Det er gjort klart et samlingslokale i fjøset. Så snart hus og naust er klare for besøk vil vi sende ut skoleopplegg med oppdatert informasjon.
Konfeksjonsmuseet i Isfjorden
Perioden fra krigen og fram til ca. 1960 var gullalderen til konfeksjonsnæringa i Romsdal. Oddfred Tokles konfeksjonsfabrikk var i drift fra 1938 til 1982. Huset er bygd med tilskjæreri i kjelleren, sysal i første etasje, leilighet for fabrikkeieren med familie i andre etasje og hybler for ansatte på loftet.
Krona i Molde
-med en innføring i Romsdals historie før besøk i den faste utstillingen ROMSDALSHISTORIER, og/eller vår skiftende utstilling, (som regel ulike kunstutstillinger), samt egen utstilling om Kurt Schwitters.
Chateauet i Molde
her kan vi holde omvisninger med ulike tema som: hage og planter, byggeskikk, Moldehistorie og husets særegne historie.
Holmarka besøksgård
På gården bor hester, sauer, kaniner, katter, høner, fasaner, ender og påfugler. Dyra går fritt innenfor gjerdet. Holmarkas Venner driver Holmarka Besøksgård på dugnad.
Bygdemuseet i Molde
-kan besøkes vår/høst. Vi har mange ulike hus, det eldste fra 1600 tallet, mens vi i bygata har hus fra ca. 1900. Husk at vi her kan ha ulikt fokus, som for eksempel: byggeskikk, hygiene, levesett, mat, religion eller annet. Kom gjerne med ønsker!
Løvikremma kystgard, på Gossen.
Her kan du få besøke en gard hvor folka har livnært seg på fiske og jordbruk. I tillegg er det spor på gården fra 2.vk da nazistene overtok gården. Om sommeren er det dyr der og frivillige holder gården åpen med kafesalg. Til jul arrangerer museet juleverksted for 4.trinn ved Gossen skole. Et koselig sted med plass til 15-20 på stua til formidling/verksted/bespisning. Flystripa fra 2.vk ligger i gåavstand.
Steffågarden:
Ona var Norges sørligste fiskevær, og ligger ute i storhavet vest for Molde. Steffågarden er ei strandsitterstue, altså et hus uten tilhørende jord eller tomt, kystens svar på ei husmannstue. Flott å ta ferge fra Småge på Gossen og tilbringe en dag på øya hvor både fyret, badestranda, kirkegården, husklyngen og moloen er verdt et besøk.
Fiskerimuseet på Hjertøya
Alle husa på Hjertøya er flyttet fra fiskevær på Romsdalskysten, med unntak gården som står med låve og Schwittershytta. Fiskerihistorie, båttradisjon, hvalfangst og tranutvinning er noen av temaene. Her er fiskerangen som er et fint samlingssted, og i underetasjen på låven er det Schwittersutstilling. Museet har ikke båttilbud, så de som ønsker å ta turen må skaffe båttransport. Museet kan formilde kontakt om dere ikke har privat transport.
Veøya
Her lå det et kjøpsted i viking- og tidlig middelalder. Tidligere har det også vært tingsted. I dag er byen borte, men kirka fra tidlig middelalder står der sammen med prestegarden. Arkeologiske utravinger, skriftlige kilder som Snorres kongesagaer og ulike brev og skjøter er dokumentasjonen vi bygger på når vi holder omvisninger. Museet har ikke båttilbud, så de som ønsker å ta turen må skaffe båttransport. Museet kan formilde kontakt om dere ikke har privat transport. nærmeste "havn" på fastlandet er Nesjestranda småbthavn.
Bunadsavdelingen:
"Bunad Verksted" kan også besøkes etter avtale. Der blir det sydd bunader på bestilling. Våre bunader er rekonstruksjoner etter gamle drakter. Flott for de som er interessert i søm både redesign og søm-linjer på VGS.
For å avtale dato og tidspunkt for besøk, samt innhold, send epost til birgitte@romsdalsmuseet.no