VEØYA sommerprogram 2024

Dato: 30. Jun 2024 - 18. Aug 2024
Sted: Veøya

Stort sommerprogram på Veøya i 2024

Romsdalsmuseet har et stort program på Veøya sommeren 2024. Alle dager utenom gudstjeneste-søndagene blir det historisk vandring med besøk i Middelalderkirka og prestegarden, samt mulighet for tidebønn i kirka.

Program:

30. juni: Gudstjeneste. Kjøp billett her
7. juli: Syvstjerne-prestene. Kjøp billett her
14. juli: Arild Andersen – alene med bassen. UTSOLGT.
21. juli: Brit Solli og Terje Thingvold – Veøya-ekspertene! Kjøp billett her
28. juli: Edvard Hoem - Veøy på 1800-talet. Kjøp billett her
4. august: «I dag meg, i morgen deg» – monolog ved Per Egil Aske. Kjøp billett her
18. august: Gudstjeneste. Mer info

Det går båt fra Vestnes kl 9.30, Molde kl 10.00 og Nesjestranda 10.50.

NB! Endring av båt søndag 18.08.2024. Se info for arrangementet ovenfor.

Mer om de ulike programpostene:

Arild Andersen – alene med bassen

Det blir en svært eksklusiv opplevelse i gamle Veøy kirke når bass-legenden Arild Andersen gir en helakustisk konsert 14. juli, dagen før den 64. Moldejazzen åpner. Andersen er den musiker som har spilt fleste ganger på festivalen. Det har gitt ham æresbevisningen Molderosen, en utmerkelse bare han og Karin Krog har fått blant musikere. Arild Andersen var Artist In Residence på festivalen så tidlig som i 2005. VG trillet den gang terningen til 6 og skrev følgende om hans solokonsert: «Han tok oss med på en reise inn i bassens verden. Andersen ga alt, både virtuositet og dyp, romantisk melodiøsitet. Med funky groover og syngende, stemningsfulle melodier.» Arild Andersens konsert juli vil inneholde et musikalsk spenn fra Ornette Coleman til Paul Simon, norske folketoner og egne komposisjoner.

Edvard Hoem - Veøy på 1800-talet. Jordmora og presten Stub, veien mot et demokratisk Norge.

Søndag 28. juli vil Edvard Hoem holde foredrag om Veøy og jordmor-vesenet som vokste frem på 1800-tallet. Han vil snakke om presten Stub, det vil si «Gamle-Stubben», men også om amtmann Even Hammer som tok initiativ til jordmor-vesenet og dømte barnemordersker til døden. Dette blir en litt ny vinkling på forfatteres tidligere foredrag om boka «Jordmor på Jorda».

Syvstjerne-prestene

Et musikkspill med Veøy-prest Thomas von Westen i begivenhetenes sentrum. Vi befinner oss på begynnelsen av 1700-tallet. Kongeriket er involvert i mange og lange kriger. Sju lokale prester fra Romsdal og Nordmøre med Thomas Von Westen i spissen er dypt bekymret over den moralske tilstanden blant folket. Prestene mener kongeriket lider av undersåttenes syndefulle liv. De bestemmer seg for å ta affære og møtes i kirka ute på Veøya for å legge en plan. Forteller er Morten Øveraas og han har med seg skuespillere fra teatermiljøet i Vestnes. Orgelmusikk: Inge Holm Nygård.

Brit Solli og Terje Thingvold – Veøya-ekspertene!

Arkeolog og professor Brit Solli tilbrakte til sammen tolv måneder på Veøya tidlig på 1990-tallet mens hun gjorde utgravingene som ledet til hennes doktoravhandling. Terje Thingvold er pensjonert konservator ved Romsdalsmuseet, men er fremdeles aktiv som formidler med Veøya som spesiale. Sammen vil Brit og Terje gi publikum et dypdykk i Veøyas rike historie slik bare de kan, med innsikt, humor og snert!

«I dag meg, i morgen deg» – monolog ved Per Egil Aske

Med tillatelse fra Teatret Vårt presenterer Romsdalsmuseet et utdrag fra en monolog om Veøyas velgjører Jonas Lied. Stykket er skrevet av Erlend og Vidar Sandem og det er Morten Borgersen som har regien. Den som fremfører monolgen er Per Egil Aske, en velkjent skuespiller for venner av Teatret Vårt, blant annet fra Driving Miles. Han gestalter polarforskeren, forretningsmannen og globetrotteren Jonas Lied som etter eventyrlig liv slo seg ned på Sølsnes gård. Da Jonas Lied døde i 1969 ble han etter spesiell tillatelse gravlagt på Veøya. Mange av øyas besøkende stopper ettertenksomt ved hans gravsten hvor det står «I dag meg, I morgen deg».